Veelgestelde vragen werknemer

 • Hoe weet ik of ik recht heb op een uitkering via de RVU-regeling?

  U stuurt een aanvraag naar ons in. Wij beoordelen uw aanvraag zo snel mogelijk. U krijgt na ongeveer 10 werkdagen bericht van ons. Wilt u vooraf weten dat u aan de voorwaarden voldoet? Bespreek dit dan met uw werkgever of financieel adviseur. Ook uw vakbond kan u daar bij helpen.

 • Hoe vraag ik de RVU aan?

  Als u gebruik wil maken van de RVU, vraagt u dit zelf aan. U vindt hier het aanvraagformulier. U hoort van ons of en wanneer uw aanvraag is goedgekeurd. U vraagt uw RVU uiterlijk 3 maanden voordat u de RVU wilt laten ingaan aan. Aanvragen die eerder dan 4 maanden voor de beoogde uitkeringsdatum worden ingediend kunnen niet in behandeling worden genomen.  

 • Hoeveel geld krijg ik vanuit de RVU?

  Vanuit de RVU krijgt u als u fulltime werkt € 26.184 bruto per jaar. Per maand is dit € 2.182 bruto. Netto betekent dit een bedrag van ongeveer € 1.533 euro per maand. In dit bedrag zit al vakantiegeld. Werkt u parttime? Dan krijgt u een deel van dit bedrag. 

 • Op welke dag van de maand krijg ik mijn RVU-uitkering?

  Wij maken uw RVU-uitkering elke maand op de 23e dag aan u over. Valt de datum in het weekend? Dan betalen wij de RVU-uitkering op de vrijdag ervoor. Wanneer het bedrag op uw rekening staat, hangt af van uw bank. Dit duurt gemiddeld 1 tot 3 werkdagen. 

 • Kan ik ook maar 1 jaar gebruik maken van de regeling?

  Dat kan zeker. U kiest zelf of en voor hoe lang u gebruik maakt van de regeling. Dit mag maximaal tot de datum waarop de AOW uitkering ingaat. De hoogte van de maandelijkse uitkering van de RVU-regeling blijft gelijk. 

 • Heb ik recht op een uitkering als ik aan alle voorwaarden voldoe?

  Het aantal uitkeringen is afhankelijk van de beschikbare middelen. Als er onvoldoende beschikbare middelen zijn wordt u op de wachtlijst geplaatst. Indien u op de wachtlijst wordt geplaatst ontvangt u elk kwartaal een brief waarop wordt aangegeven of en op welke termijn een uitkering mogelijk wordt.

Nog meer veelgestelde vragen

 • Kan ik de RVU-uitkering aanvullen met mijn pensioen?

  Dat kan. Standaard gaat uw pensioen in op de 1e van de maand waarin u AOW krijgt. Maar u kunt er ook voor kiezen om eerder met pensioen te gaan. Dan kunt u dus uw bedrag uit de RVU en pensioen samen krijgen. Wilt u meer weten over eerder met pensioen gaan? Log dan in op mijnpgbpensioen.nl. In de pensioenplanner ziet u meteen welke gevolgen eerder met pensioen gaan heeft op uw pensioen. Of neem een kijkje op de speciale pagina over eerder met pensioen gaan op de website van Pensioenfonds PGB. 

  Om goed inzicht in uw financiële situatie te krijgen, kunt u het beste een gesprek aanvragen bij een pensioen- of financieel adviseur. Vanuit de cao heeft u recht op een bijdrage van uw werkgever van maximaal € 600 voor een financieel adviestraject. Als uw werkgever is aangesloten bij het KVGO krijgt de werkgever 50% subsidie via het a&o-fonds. Sociale partners hebben adviesbureau Prikkl geselecteerd om deze trajecten uit te voeren, maar u mag ook een ander bureau kiezen. 

 • Als ik gebruik maak van de RVU, heeft dat invloed op mijn pensioenopbouw en het partnerpensioen?

  Ja. Als u gebruik maakt van de RVU-regeling eindigt de deelname aan de Pensioenfonds PGB-regeling. Er wordt dus vanaf dat moment geen pensioen meer opgebouwd.

  Let op: vanaf dat moment eindigt in beginsel ook de risicodekking voor het partnerpensioen. Pensioenfonds PGB biedt echter bij einde van de deelneming de mogelijkheid aan om een deel van het ouderdomspensioen in te ruilen voor partnerpensioen. Dit gebeurt door middel van een keuzeformulier. Als u geen keuze maakt, zal Pensioenfonds PGB standaard een deel van het ouderdomspensioen uitruilen in partnerpensioen.

 • Wanneer moet ik mijn dienstverband opzeggen?

  U moet wachten tot u zeker weet dat u gebruik kunt maken van de regeling en u een schriftelijke bevestiging heeft ontvangen. U moet wel gestopt zijn met werken op de eerste dag dat de RVU-uitkering ingaat. Dat is op de dag na uw laatste werkdag. Let wel op een eventuele opzegtermijn.  

 • Bij wie kan ik terecht als ik vragen heb over mijn financiële planning?

  Heeft u hulp nodig om financieel inzicht te krijgen? Dan kunt u het beste een gesprek aanvragen bij een financieel adviseur. Vanuit de cao heeft u recht op een bijdrage van uw werkgever van maximaal € 600 voor een financieel adviestraject. Als uw werkgever is aangesloten bij het KVGO krijgt de werkgever 50% subsidie via het a&o-fonds. Sociale partners hebben adviesbureau Prikkl geselecteerd om deze trajecten uit te voeren, maar u mag ook een ander bureau kiezen. Contact adviesbureau Prikkl 085 - 8000 185 of via e-mail.